Jeśli znudziły wam się kasze, kurczaki, makarony i inne tego typu dania, to mam dobrą wiadomość – przed wami przepis na najpyszniejszy, najlepszy obiad, jaki jadłam od dawna.

Faszerowane papryki – czy istnieje na świecie coś lepszego? Nie dość, że już jedna sztuka dobrze syci, to na dodatek cały ten obiad jest niesamowicie zdrowy i nada się jako danie dla wszystkich – nawet osób na redukcji. To co – zaczynamy? 🙂

Faszerowane papryki
Niesamowicie zdrowy, sycący fit obiad
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas całkowity
1 hr
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas całkowity
1 hr
Składniki
  1. 6 dużych papryk (różne kolory)
  2. 500 g mielonego mięsa z indyka
  3. Szklanka kaszy jaglanej
  4. 1 cebula
  5. Pół puszki kukurydzy
  6. 1 kulka sera mozarella
  7. Ulubione zioła (u mnie bazylia, tymianek, kminek, słodka papryka)
Instrukcje
  1. Na patelnię,na której jest mała ilość tłuszczu (ja używam masła klarowanego), wrzucamy posiekaną cebulę i mięso mielone. Dodajemy zioła i podsmażamy, aż mięso będzie gotowe. W międzyczasie gotujemy kaszę jaglaną. Wykrawamy papryki: ucinamy je tuż obok góry, tak, żeby została nam wielka część papryki i jej "czapka". Wydrążamy środek. Kroimy mozarellę. Wkładamy farsz do papryk: trochę mięsa, następnie trochę kaszy, kukurydza, plaster mozarelli i znów mięso, kasza, plaster. Mieszamy. Przykrywamy plastrem mozarelli i zakładamy papryce "czapeczkę" Układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 20 minut.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
22

44