Przepis na niesamowicie smaczny, pomysłowy i zdrowy obiad. Do wykonania dla każdego!

Faszerowane cukinie to obiad, który po pierwsze jest zdrowy, po drugie – dość tani i prosty, a po trzecie – ładnie wygląda, dzięki czemu można go podać gościom 🙂
Tylko jedna uwaga: nie można się powstrzymać od jedzenia!

Faszerowane cukinie
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas całkowity
1 hr
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas całkowity
1 hr
Składniki
  1. 3-4 duże lub średnie cukinie
  2. ok. 250 g mięsa mielonego z indyka
  3. 2 pomidory
  4. 2 cebule
  5. 5 plastrów sera żółtego, np. gouda
  6. 2-3 ząbki czosnku
  7. Ulubione przyprawy
Instrukcje
  1. Na patelni rozgrzewamy trochę masła klarowanego lub innego zdrowego tłuszczu. Kroimy jedną cebulę na małe kosteczki i razem z mięsem mielonym wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy ulubionych przypraw - w moim przypadku pieprz, sól i przyprawa do indyka oraz czosnek. Smażymy do momentu, kiedy mięso będzie całkowicie gotowe.
  2. W międzyczasie wydrążamy cukinie tak, żeby przypominały łódki. To, co wydrążyliśmy, dodajemy do mięsa i wymieszamy. Nastawiamy piekarnik do 180 stopni. Kroimy pomidory i cebulę w plastry. Faszerujemy cukinię: najpierw farsz z mięsa, potem plastry cebuli, a potem pomidory. Pieczemy około 20-30 minut, aż cukinia będzie miękka. Po tym czasie na wierzch cukinii dajemy plastry sera i pieczemy aż do jego roztopienia.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
Smacznego!