Nie lubię myślenia, że jeśli jem zdrowo, to już na zawsze muszę odstawić smaczne, ale „puste” rzeczy – takie, jak na przykład tosty. Nie. Ja po prostu zrobię ich zdrowszą, jeszcze smaczniejszą wersję (i taką, która nie idzie w boczki)!

Kocham tosty. Zawsze kochałam. To tak naprawdę śniadanie, które robi się samo – wrzucam kromki z czymś do opiekacza i za chwilę mam już gotowy posiłek. Nie da się jednak ukryć, że tosty, które kiedyś jadłam (pszenny chleb, dużo sera, pieczarki, cebula i majonez) na pewno nie zaliczają się do zdrowego śniadania. Ani trochę.

Zaczęłam więc kombinować i wyszły mi z tego cztery smakowite przepisy na zdrowe tosty, które można jeść bez wyrzutów sumienia, a co więcej, z pożytkiem dla naszego zdrówka.

Tosty bananowo-orzechowe
Porcje 1
Coś dla tych, którzy potrzebują rano sporo energii
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
2 min
Czas gotowania
4 min
Czas całkowity
6 min
Czas przygotowania
2 min
Czas gotowania
4 min
Czas całkowity
6 min
Składniki
  1. 2 kromki chleba (najlepiej razowy, pełnoziarnisty, żytni - sprawdzaj etykiety)
  2. 1 średni banan (najlepiej ten mało dojrzały, żółty lub żółto-zielony)
  3. 1 łyżka masła orzechowego (90 % orzechów lub więcej)
Instrukcje
  1. Podłączamy opiekacz do prądu. Smarujemy kromki masłem orzechowym. Kroimy banana na plasterki i tyle, ile możemy, układamy na kanapkach. Łączymy kromki chleba i wrzucamy do opiekacza.
Uwagi
  1. To śniadanie potrafi być kaloryczne, ale na pewno nie zaszkodzi 🙂
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
Tosty ze szpinakiem
Porcje 1
Dla wielbicieli słonych śniadań
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
4 min
Czas gotowania
4 min
Czas całkowity
8 min
Czas przygotowania
4 min
Czas gotowania
4 min
Czas całkowity
8 min
Składniki
  1. 2 kromki chleba (razowego, żytniego, pełnoziarnistego)
  2. Garść świeżego szpinaku
  3. Pół awokado
  4. Kilka pomidorków koktajlowych
  5. Plaster żółtego sera
Instrukcje
  1. Podłącz opiekacz do prądu. Kroimy awokado w plastry, a pomidorki albo w małe plasterki, albo w ćwiartki. Układamy według kolejności: awokado, potem szpinak, pomidorki i na końcu starty żółty ser. Pieczemy w opiekaczu.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
Tosty z kalafiorem
Porcje 2
Najpyszniejsze tosty na świecie.
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
12 min
Czas gotowania
4 min
Czas całkowity
16 min
Czas przygotowania
12 min
Czas gotowania
4 min
Czas całkowity
16 min
Składniki
  1. 2 kromki chleba (razowy, żytni, pełnoziarnisty)
  2. Filiżanka ugotowanego kalafiora
  3. Pieprz
  4. 1-2 łyżeczki musztardy
  5. Trochę dowolnych kiełków (polecam brokuła)
  6. 4 plasterki pomidora
  7. Plasterek sera żółtego
  8. Szczypiorek do posypania
Sos
  1. 3 łyżki jogurtu greckiego
  2. 1 łyżka keczupu
  3. Szczypta cukru, soli i pieprzu
  4. 1 ząbek czosnku
  5. (mieszamy i na chwilę odstawiamy)
Instrukcje
  1. Do małej miski wsypujemy kiełki, pokrojony na kawałeczki kalafior, pokrojony w kosteczkę pomidor, dodajemy musztardę i pieprz i mieszamy, aż będzie w miarę gładka masa. Przygotowujemy dwie kromki chleba, smarujemy je masą i dodajemy ser. Zamykamy kanapkę drugą kromką i wsadzamy do opiekacza.
  2. Tosty można też zapiekać w piekarniku (około 3-5 minut, zgaduję, że standardowo w 180 st.).
  3. Jak tosty się zrobią, polewamy je sosem i dosypujemy jeszcze kiełków. Posypujemy szczypiorkiem.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
Tosty malinowe
Porcje 1
Zdecydowanie dla wielbicieli słodkiego na śniadanie.
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
2 min
Czas gotowania
2 min
Czas całkowity
6 min
Czas przygotowania
2 min
Czas gotowania
2 min
Czas całkowity
6 min
Składniki
  1. 2 kromki chleba (żytniego, pełnoziarnistego, razowego)
  2. Spora garść malin
  3. Serek śmietankowy/twarożek
Instrukcje
  1. Podłączamy opiekacz. Smarujemy tosty grubą warstwą serka/twarożka. Maliny kroimy na pół i układamy na serku. Łączymy kromki i wrzucamy do opiekacza.
  2. UWAGA: opiekamy krócej, niż zwykłe tosty, by wszystko nie rozmiękło. Można też wrzucić same kromki do tostera, podpiec i dopiero potem posmarować serkiem, wrzucić maliny i od razu jeść 🙂
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
Tosty z mozarellą i pomidorami
Porcje 1
Oceń przepis
Drukuj
Czas przygotowania
3 min
Czas gotowania
4 min
Czas całkowity
7 min
Czas przygotowania
3 min
Czas gotowania
4 min
Czas całkowity
7 min
Składniki
  1. 2 kromki chleba (żytni, razowy, pełnoziarnisty)
  2. Pół awokado
  3. 1 pomidor
  4. 1/4 kulki mozarelli
  5. Bazylia
Instrukcje
  1. Podłączamy opiekacz. Składniki nakładamy według kolejności: pokrojona mozarella, pokrojone w plastry pomidory, pokrojone w plastry awokado, posypujemy bazylią (lub po upieczeniu tostów dodajemy świeże listki). Łączymy kromki i wrzucamy do opiekacza.
Codziennie Fit http://www.codzienniefit.pl/
 

 

  • agniechaaaxd

    swietne 🙂 niby takie proste i oczywiste, a nigdy nie wpadłam na pomysł, żeby zrobić je na słodko, z owocami. Na pewno wypróbuje, szczególnie w wersji masło orzechowe + banan i twarożek + owoc 🙂

    • 🙂 Mam nadzieję, że przypadną do gustu 🙂

  • Olga Karlińska

    Też uwielbiam tosty :). Nigdy nawet nie myślałam, żeby zrobić je na słodko, ale teraz mam dzięki Tobie pomysły. Wypróbuję przy najbliższej okazji.

  • Świetne przepisy na pyszne tosty, które uwielbiam 🙂

  • Proste i szybkie a ile radości i smaku! WYglądają mega! 😀

  • tosty to moja wielka słabość <3 szczególnie takie tradycyjne z serem! <3

  • K.

    Haha, Marta, piszesz, że dajesz 4 propozycje, a wrzucasz 5 <3 W tostach czas przygotowania i gotowania wynosi odpowiednio po 2 minuty, a czas całkowity 6 minut 😀
    Ale pomijając to – ciekawe przepisy, na ten z malinami bym nie wpadła 😉 Ale zastanawia mnie jedna rzecz, nie dodajesz do tostów ketchupu? U mnie musi być 🙂

    • Miałam 3 z matmy, nie znęcaj się <3

      Zależy – przy tych bardziej serowych keczup, ale przy innych – sos czosnkowy (ten sam, co przy kalafiorowych)

  • mrs.nighttmare

    Mam problem… mianowicie bardzo szybko odkładam mi się tłuszcz i mimo
    że trenuje codziennie (intensywnie,czasami 2h) oraz trzymam diete (
    pilnuje posiłków, nie jadam słodyczy) i tak nie widze efektów a czasami
    wydaje mi się że nawet przytyłam. Pomocyyy!!!

  • Często jadam z mozzarellą, a w wakacje na obozie pozwalam sobie na tosty z nutellą i bananem. Mając 3 treningi w ciągu dnia takie śniadanie to pikuś. Oczywiście niecodziennie 🙂 Opcja z bananem i masłem najbardziej trafia w moje gusta 🙂

    • Ja też bardzo lubię, chociaż chyba opcję bananowo-orzechową wolę jako zwykłą kanapkę, a nie tost 🙂

  • tosty kojarzą mi się z moją siostrą 🙂 zawsze w rodzinnym domu je robiłyśmy i to często…w nocy 😀

  • Natka

    Tego mi brakowało! Przepyszne zdrowe i zupełnie nowe TOSTY ! Już wędruję do kuchni odpalać toster 🙂 Będzie śniadanie w sam raz! 🙂

  • Blog To Wake Up Baby

    Banan plus masło orzechowe to jedno z moich ulubionych połączeń, myślę że na toście też by mi posmakowało 😉

  • Dlaczego w pierwszym przepisie zalecasz, by banan był mało dojrzały?

  • sen

    Mam pytanie czy tost z chleba zytniego ze słonecznikiem + szyneczka + tylko troszeczkę sera + odrobina keczupu to dobry wybór czy nie ? Uwielbiam wpierdzielać tosty i nigdy nie mogłem zrozumieć założenia ” kanapka z serem i szynką to super zdrowy posiłek ” ale ” kanapka z serem i szynką włożona do opiekacza, cieplutka to już niedobry posiłek ” . Lubię mięso, albo raczej lubię ciepłe mięso i szukam tostów z mięsem które są zdrowe 🙂

  • Natalie Natalia

    podłącz opiekacz do prądu – umarłam 😀 :-))) fajne przepisy, pozdrawiam 😀