KolacjaPrzekąskiPrzepisyŚniadaniaZdrowa dieta

Przepisy na ZDROWE tosty!

tosty z malinami

Nie lubię myślenia, że jeśli jem zdrowo, to już na zawsze muszę odstawić smaczne, ale „puste” rzeczy – takie, jak na przykład tosty. Nie. Ja po prostu zrobię ich zdrowszą, jeszcze smaczniejszą wersję (i taką, która nie idzie w boczki)!

Kocham tosty. Zawsze kochałam. To tak naprawdę śniadanie, które robi się samo – wrzucam kromki z czymś do opiekacza i za chwilę mam już gotowy posiłek. Nie da się jednak ukryć, że tosty, które kiedyś jadłam (pszenny chleb, dużo sera, pieczarki, cebula i majonez) na pewno nie zaliczają się do zdrowego śniadania. Ani trochę.

Zaczęłam więc kombinować i wyszły mi z tego cztery smakowite przepisy na zdrowe tosty, które można jeść bez wyrzutów sumienia, a co więcej, z pożytkiem dla naszego zdrówka.

Tosty bananowo-orzechowe
Serves 1
Coś dla tych, którzy potrzebują rano sporo energii
Write a review
Print
Prep Time
2 min
Cook Time
4 min
Total Time
6 min
Prep Time
2 min
Cook Time
4 min
Total Time
6 min
Ingredients
  1. 2 kromki chleba (najlepiej razowy, pełnoziarnisty, żytni - sprawdzaj etykiety)
  2. 1 średni banan (najlepiej ten mało dojrzały, żółty lub żółto-zielony)
  3. 1 łyżka masła orzechowego (90 % orzechów lub więcej)
Instructions
  1. Podłączamy opiekacz do prądu. Smarujemy kromki masłem orzechowym. Kroimy banana na plasterki i tyle, ile możemy, układamy na kanapkach. Łączymy kromki chleba i wrzucamy do opiekacza.
Notes
  1. To śniadanie potrafi być kaloryczne, ale na pewno nie zaszkodzi 🙂
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Tosty ze szpinakiem
Serves 1
Dla wielbicieli słonych śniadań
Write a review
Print
Prep Time
4 min
Cook Time
4 min
Total Time
8 min
Prep Time
4 min
Cook Time
4 min
Total Time
8 min
Ingredients
  1. 2 kromki chleba (razowego, żytniego, pełnoziarnistego)
  2. Garść świeżego szpinaku
  3. Pół awokado
  4. Kilka pomidorków koktajlowych
  5. Plaster żółtego sera
Instructions
  1. Podłącz opiekacz do prądu. Kroimy awokado w plastry, a pomidorki albo w małe plasterki, albo w ćwiartki. Układamy według kolejności: awokado, potem szpinak, pomidorki i na końcu starty żółty ser. Pieczemy w opiekaczu.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Tosty z kalafiorem
Serves 2
Najpyszniejsze tosty na świecie.
Write a review
Print
Prep Time
12 min
Cook Time
4 min
Total Time
16 min
Prep Time
12 min
Cook Time
4 min
Total Time
16 min
Ingredients
  1. 2 kromki chleba (razowy, żytni, pełnoziarnisty)
  2. Filiżanka ugotowanego kalafiora
  3. Pieprz
  4. 1-2 łyżeczki musztardy
  5. Trochę dowolnych kiełków (polecam brokuła)
  6. 4 plasterki pomidora
  7. Plasterek sera żółtego
  8. Szczypiorek do posypania
Sos
  1. 3 łyżki jogurtu greckiego
  2. 1 łyżka keczupu
  3. Szczypta cukru, soli i pieprzu
  4. 1 ząbek czosnku
  5. (mieszamy i na chwilę odstawiamy)
Instructions
  1. Do małej miski wsypujemy kiełki, pokrojony na kawałeczki kalafior, pokrojony w kosteczkę pomidor, dodajemy musztardę i pieprz i mieszamy, aż będzie w miarę gładka masa. Przygotowujemy dwie kromki chleba, smarujemy je masą i dodajemy ser. Zamykamy kanapkę drugą kromką i wsadzamy do opiekacza.
  2. Tosty można też zapiekać w piekarniku (około 3-5 minut, zgaduję, że standardowo w 180 st.).
  3. Jak tosty się zrobią, polewamy je sosem i dosypujemy jeszcze kiełków. Posypujemy szczypiorkiem.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Tosty malinowe
Serves 1
Zdecydowanie dla wielbicieli słodkiego na śniadanie.
Write a review
Print
Prep Time
2 min
Cook Time
2 min
Total Time
6 min
Prep Time
2 min
Cook Time
2 min
Total Time
6 min
Ingredients
  1. 2 kromki chleba (żytniego, pełnoziarnistego, razowego)
  2. Spora garść malin
  3. Serek śmietankowy/twarożek
Instructions
  1. Podłączamy opiekacz. Smarujemy tosty grubą warstwą serka/twarożka. Maliny kroimy na pół i układamy na serku. Łączymy kromki i wrzucamy do opiekacza.
  2. UWAGA: opiekamy krócej, niż zwykłe tosty, by wszystko nie rozmiękło. Można też wrzucić same kromki do tostera, podpiec i dopiero potem posmarować serkiem, wrzucić maliny i od razu jeść 🙂
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
Tosty z mozarellą i pomidorami
Serves 1
Write a review
Print
Prep Time
3 min
Cook Time
4 min
Total Time
7 min
Prep Time
3 min
Cook Time
4 min
Total Time
7 min
Ingredients
  1. 2 kromki chleba (żytni, razowy, pełnoziarnisty)
  2. Pół awokado
  3. 1 pomidor
  4. 1/4 kulki mozarelli
  5. Bazylia
Instructions
  1. Podłączamy opiekacz. Składniki nakładamy według kolejności: pokrojona mozarella, pokrojone w plastry pomidory, pokrojone w plastry awokado, posypujemy bazylią (lub po upieczeniu tostów dodajemy świeże listki). Łączymy kromki i wrzucamy do opiekacza.
Codziennie Fit https://www.codzienniefit.pl/
 

 

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.