Ludzie lubią podjadać – po prostu. I to nas bardzo często na drodze do naszego zdrowego życia gubi. Dlatego ja co chwila kombinuję, co zrobić, żeby mieć ciastko i zjeść ciastko – a właściwie jak podjadać, ale jednocześnie robić to zdrowo i smacznie. Te pomysły wypróbowałam ostatnio i nie przesadzam – są naprawdę świetne!

Ostatnimi czasy, kiedy bardziej uważam na dietę, strasznie cierpię za każdym razem, kiedy oglądamy z moim chłopakiem jakiś film – uwielbiam podjadać w trakcie oglądania czegokolwiek i nie wyobrażam sobie dłuższego seansu bez chrupania – nieważne, czy czegoś słodkiego, czy słonego.

Dlatego też więcej kombinowałam w kuchni – chciałam jednocześnie zjeść zdrowo, ale smacznie – nie „warzywnie” smacznie, ale „chipsowo” smacznie. Wiecie – zjeść coś, co smakuje jak niezdrowe chipsy albo masa słodyczy, ale jest zdrowe samo w sobie.
No i udało mi się!

CHIPSY Z JARMUŻU

Składniki:
– 2-3 garście liści jarmużu
– 2-3 łyżki oleju rzepakowego LUB oliwy z oliwek LUB innego zdrowego oleju
– przyprawy: słodka papryka i ostra papryka
Jeżeli nie kupujecie jarmużu już w paczce, umytego, to potnij go na małe, wygodne kawałki i dokładnie umyj. Na blaszce do ciasta rozłóż papier do pieczenia. W misce wlej 2-3 łyżki oleju, dodaj przyprawy – słodką i ostrą paprykę lub jeszcze inne przyprawy według własnego uznania. Wrzuć do miski jarmuż i dokładnie wymieszaj z olejem z przyprawami tak, żeby każdy liść był wysmarowany.
Wysyp na blachę, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni.
Pieczemy przez 5-7 minut (warto kontrolować)
Wiecie co? Byłam mega sceptycznie nastawiona do tego przepisu, bo nie sądziłam, że z czegoś zielonego mogą wyjść dobre chipsy, ale… nawet mój całkowicie-nie-fit chłopak je wsuwał i mówił, że są przepyszne. 🙂

FRYTKI Z BATATÓW

Składniki:
– 1 batat
– 2 łyżki oleju rzepakowego LUB oliwy z oliwek LUB innego zdrowego oleju
– przyprawy: w moim przypadku przyprawa do frytek i ziemniaków, można też kombinować z rozmarynem, pieprzem, papryką….
Pokrój batata na cienkie paski, jak do frytek. Na blaszce do ciasta rozłóż papier do pieczenia. Paski batata dokładnie wysmaruj w oleju z przyprawami. Wstaw do piekarnika nastawionego na 200 stopni na ok. 20-25 minut.
Są cudowne. Zwłaszcza z przyprawą do frytek i ziemniaków! Tak samo jak w przypadku chipsów z jarmużu, smakują nawet osobom, które nie lubią zdrowego jedzenia. U mnie funkcjonują jako przekąska lub dodatek do obiadu.

SZYBKA SAŁATKA

Składniki:
– pomidor
– pół papryki
– 200 g piersi z kurczaka
– 3-4 łyżki sera kanapkowo-sałatkowego półtłustego (to ten udający fetę :D)
– mix sałat
– kiełki brokuła
– liście szpinaku (ale też obejdzie się bez).
 
Kurczaka wrzucamy na patelnię grillową lub smażymy na złoto na minimalnej ilości tłuszczu (lub bez tłuszczu na teflonie). Warzywa kroimy, wrzucamy do miski razem z sałatą i kiełkami, dodajemy ser feta i kurczaka.  Mieszamy.
Do tego możemy zrobić sos sałatkowy – jogurtowo-czosnkowy, czosnkowy na bazie oleju lub oliwy z oliwek… Dowolność.
PS To jest całkiem niezła opcja na kolację.
 

KAWAŁEK ZDROWEGO CIASTA

Tak, to też jest jedna z rzeczy, którą chętnie chrupię. Najczęściej jem chlebek bananowy z siemieniem lnianym, ale zdarza się także jabłecznik z kaszy jaglanej . Niedługo wrzucę też na bloga przepis na niesamowite ciasto marchewkowe (o ile go wypróbuję, bo sama go wymyśliłam, i wyjdzie).

KILKA PRZEPISÓW NA ZDROWE PRZEKĄSKI:

Świetnie sprawdza się też:
Mam nadzieję, że pomysły na przekąski przypadną Wam do gustu. Pokazały się już inne wpisy z tego cyklu:
  • Dominika

    Chętnie wypróbuję 😉

  • ala

    Ja robilam pizze kalafiorowa i myslalam ze umre 😀 bardzo dlugo sie ja robi, kalafior sie rozsypuje wszedzie, ale wyszla taka dobra ze moge na to przymknac oko :))

  • Anna Jankowska

    Chipsy buraczane !! Najlepsza przekąska ever ! Kroimy buraka w plasterki wrzucamy do piekarnika na ok 25 – 30 minut i mamy *.*

  • Wysuszone plastry jabłka też są super 🙂 a ja lubię też chrupać surową marchewkę pokrojoną w plasterki 🙂

  • olala92 co hasła zapomniała…

    Dzięki za pomysł z jarmużem obsypanym papryką! Przetestuję na dniach i kminie nad innymi przyprawami Np. sól morska i pieprz cytrynowy *śliniotok*

    Musze spróbować muffinów wytrawnych-cos nie mogę się przekonać do wytrawnych wypieków ciągle, a poki co ogarniam listę zakupów,zmywam garki i planuje owsiane no-sugar racuchy na drugie danie obiadowe

    Wygłaszcz Nitke i dobrego dnia Marto!

  • Zuzanna

    Batatów nigdy nie próbowałam, bo robię to samo, ale z selerem – 4 razy mniej kalorii 🙂

  • czy jarmuż musi być koniecznie na papierze pieczony? bo nie mam,a do sklepu daleko i całego nie zużyję :p

    • dobra, zrobiłam, wyszły całkiem dobre 😉 tylko troche chyba za tłuste..

  • lifemaniaczka

    Jako zdrowe przekąski świetnie sprawdzają się też koktajle mleczno-owocowe. Są doskonałe po treningach, węglowodany+białko. Jeśli jednak ma chrupać to wszystkie warzywa podane z dipem lub chipsy marchewkowe:))

  • sia-ann

    Hej co z motywacyjnymi poniedziałkami? 🙂