Jeżeli szukacie pomysłu na smaczne, pyszne i zdrowe ciasto – dobrze trafiliście. Dzisiaj mam dla was przepis na jabłecznik… z kaszy jaglanej.

Dla mnie ten przepis to nie tylko pomysł na deser, ale też na… szybkie śniadanie. Łapiemy w rękę i mamy co jeść, kiedy nie ma czasu i wszystko robimy w biegu. Nie jest też szczególnie drogie, więc idealne dla studentów.
Składniki:
-opakowanie kaszy jaglanej (400 g)
– 4 średnie jabłka
– 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
– 1-2 łyżeczki cynamonu
– do wyboru jakiś zdrowy słodzik lub dla tych ze słabą wolą – cukier, ok. pół szklanki.
Przygotowanie:
Gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu. W trakcie, gdy będzie stygła, kroimy obieramy i kroimy jabłka na talarki lub ścieramy na tarce – wg uznania. Kaszę dodajemy do mąki, cynamonu, słodzika/cukru i dokładnie mieszamy lub jeśli ktoś ma możliwość – miksujemy na dość gładką, zwartą masę (ja tylko mieszałam i też wyszło).
Połowę masy przekładamy do tortownicy lub średniej wielkości formy na ciasto przykrytej papierem do pieczenia, następnie kładziemy jabłka, posypujemy jeszcze odrobiną cynamonu, przekładamy znowu masą. Pieczemy godzinę w 180 stopniach.
Dla tych, którzy wolą bardziej na słodko – można posypać odrobiną cukru pudru już przed podaniem.
Smacznego 🙂
 
Cała tortownica w wersji z cukrem ma ok. 2358 kcal, w wersji bez cukru – 1953 kcal. Nie wiem tylko, ile kawałków ciasta mi wyszło, musicie sobie sami podzielić.
Przepis znalazłam kiedyś na blogu Ani Lewandowskiej, wypróbowałam i trochę zmodyfikowałam.
  • Anonymous

    A ja to robię troszkę inaczej 😉
    Gotuję 2 szklanki kaszy w 4 szklankach wody i zostawiam do ostygnięcia. Ubijam trzy jajka z trzema łyżkami cukru i dodaję to do kaszy. Dokładnie mieszam. Połowę masy przekładam do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Posypuję cynamonem. Ścieram na tarce kilka jabłek (wedle uznania) i przekładam do naczynia. Posypuję cynamonem, dodaję resztę masy i na wierzch również cynamon.
    Piekę ok. 45 minut w 180st. (czas zależy od piekarnika, w starym piekłam dłużej). Jeśli jest mało słodkie, to posypuje na talerzu cukrem pudrem.
    Pozdrawiam,
    Nati

  • wyglada jak szarlotka ;))

  • Tylko piekarnika brakuje :/ Poza tym świetny przepis.!

  • Genialnie proste! Muszę wypróbować! Dziękuję!

  • Anonymous

    Jutro będę zajadać się jabłecznikiem 😉 A może by tak dodać trochę kakao?

  • Hel

    Przepis pierwsza klasa, a więc to działa, czas coś zjeść :p

  • Na szybki dowóz węgli po treningu będzie jak znalazł 😀 Pozdrawiam 🙂 monikaturemka.blogspot.com

  • szafranka12

    Świetny pomysł ,wypróbuję jak najbardziej . Mam tylko pytanie, jakiej wielkości (średnicy ) używałaś ? 🙂

  • Dietetyk Ania

    Widzę że ostatnio kasza jaglana robi się coraz popularniejsza. I dobrze, bo to świetny produkt, z którego można zrobić naprawdę dużo zdrowych i dobrych potraw.
    akademiazdrowegozywienia.com.pl

  • Izabela K.

    Właśnie wyjęłam z piekarnika 😀 Jeszcze ciepła, więc trochę się rozsypuje ale smak – pychota! Od ponad roku nie mogę jeść glutenu, a za szarlotką tęskniłam bardzo – jaglana jest świetnym zamiennikiem. Chyba kupię lody waniliowe, czuję, że w połączeniu z tym jabłecznikiem będzie niebo w gębie 😀