Do pracy i szkołyKolacjaObiadyPrzekąskiPrzepisyZdrowa dieta

Zdrowe muffiny z brokułem – tani, szybki, dietetyczny obiad [PRZEPIS]

Muffiny smakują pysznie – są nieco chrupiące z wierzchu, miękkie w środku i – co najważniejsze – zdrowe. Ich największą zaletą jest to, że mają mało składników, robi się je bardzo szybko i są tanie w przygotowaniu – nawet dla studenta.

Muffiny możecie podawać z moim sosem czosnkowym*, albo uruchomić wyobraźnię i przygotować coś innego. Polecam tylko sosy, które są gęste – próbowałam też z pomidorowym i cały wsiąkał w muffinę, nie dając żadnego smaku.

*Sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu greckiego, 2 łyżki keczupu, szczypta soli, pieprzu i cukru, dwa wyciśnięte ząbki czosnku. Wymieszać. Odstawić na 5 minut do lodówki.

Polecam wam tylko dokładnie kontrolować to, co się dzieje w piekarniku, bo u mnie – jak widać – zaczęły się już nieco przypalać (mam nadzieję, że to nie powstrzyma was od wypróbowania przepisu). Mimo tego były bardzo dobre i szybko je wsunęłam – wyszła porcja na jakieś dwa razy.

SKŁADNIKI:
– jeden woreczek brązowego ryżu (do kupienia w taniej cenie w Biedronce)
– pół świeżego brokuła albo ok. 1,5 filiżanki zamrożonego,(rozmrożonego)
– 1 jajko i 1 białko jajka
– 2-3 starte plasterki żółtego sera – albo więcej wg uznania (radziłabym kupowanego na wagę, a nie w opakowaniach)
– dwa wyciśnięte ząbki czosnku, pół posiekanej cebuli
– łyżeczka oregano
– sól, pieprz, ulubione przyprawy

muffiny brokułowe muffin z brokułą zdrowy tani dietetyczny niskokaloryczny obiad

PRZYGOTOWANIE
1. Gotujemy ryż.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
3. Wyciągamy wielką miskę i mieszamy ze sobą produkty tak, żeby były jak najbardziej zlepione ze sobą.
4. Łyżką wkładamy powstałą masę do foremek do muffinek lub babeczek (nie przejmujcie się, że nie wygląda tak, jakby miało razem wyrosnąć. Wyrośnie)
5. Wsadzamy do piekarnika na ok. 20 minut (kontrolujcie! Góra powinna być złota i chrupiąca)
6. Podajemy z sosem jogurtowym albo innym według uznania.

Łatwe, prawda? A jakie dobre i oryginalne 🙂  Jeśli zrobicie, to dajcie znać – chętnie się dowiem, co Wam tam wyszło. Możecie też spróbować zrobić cukinioburgera – KLIK.

Do końca wakacji zamiast serii Zdrowy student (klik) (klik) (klik) – będę publikowała pojedyncze przepisy: tak jest mi na ten moment łatwiej.

Jutro prawdopodobnie na blogu ukaże się post z ćwiczeniami. 🙂

Znajdziesz mnie:
FACEBOOK || NEWSLETTER || ASK.FM || YOUTUBE || BLOGLOVIN’

About author

Articles

Jestem trenerką, absolwentką AWF we Wrocławiu i byłym sportowcem. Założyłam tego bloga, by udowodnić, że fit może być każdy - niezależnie od wieku i grubości portfela.